Shop in eur and view this page in english, go to https://discsport.eu

Discar - Köpråd och Info-sidor

Hjälp välja disc    Om discgolf    Så kastar du!        MER OM DISCARS..   Flygegenskaper    Färg & Vikt    Olika plaster

Inom Frisbeegolf (eller Discgolf som det egentligen heter) är materialet, framför allt discen du kastar med, av stor betydelse. Här kan du välja rätt disc i 3 enkla steg och ta reda på mer om discars klassindelning och flygegenskaper.

Top 5 List

Skärmdump från discsports topplista. Etta ligger K3 Reko, en neutral (N) putter (PA) från Kastaplast (KP). På fjärde plats DX Cobra, en lättkastad (E=Easy) midrange (MD) från Innova (IN).

1. Så här väljer du rätt disc – 3 steg!

1. Välj disctyp

Driver, midrange eller putt & approach? Ja ska man bara ha en disc är en midrange bäst att satsa på. Dessa discar är mest allround och kan användas till de flesta kast på banan. Annars om man har råd och ambitioner är tre discar – en driver, en midrange och en putter – ett bra nybörjarset. Och så en markeringsdisc!

Läs mer: De fyra disctyperna

2. Välj flygegenskaper

Välj en disc som passar ditt kasttryck, enkelt utryckt hur långt du kastar. Är du nybörjare, välj därför en understabil disc. Dessa markeras på sidan med  = Easy. E-discar hjälper dig att kasta rakt. För putters går det även bra med  = Neutral. När du fått koll på tekniken och kasten börjar bli längre kan du testa mer överstabila discar som markeras i shopen med 
A
= Advanced.

Läs mer: De fyra flygegenskaperna

3. Välj märke och plast

Märke: Alla större märken erbjuder ett likvärdigt sortiment. Låt tycke, smak & tillgänglighet avgöra.
Plast: Det du betalar för om du tar en dyrare plast är framförallt hållbarhet. En hållbar disc behåller sina flygegenskaper längre, trots trädträffar med mera. Eftersom drivers är mer utsatta för slitage är det vanligt att ta en hållbar/dyrare plast för drivers och en billigare för putters.

Läs mer: Discmärken & Plastserier

the four disc types

2. De fyra disctyperna

I discgolf använder man olika typer av discar för olika typer av kast precis som att man i bollgolf använder olika klubbor för olika typer av slag. Golfdiscar delas in i 4 typer:

1. Putt & Approach (PA)

Kontroll & Precision.
För inspel och putt. Även för utkast på korta hål. Trubbiga och sköna att hålla i handen. Det finns ofta i en utpräglad puttvariant med extra mjuk plast. Lätt att kontrollera. Anpassade för längder ca 0-25 m putt, 25-75 m inspel (approach).

2. Midrange (MD)

Mångsidig & Effektiv.
För havlånga utkast eller inspel. Varken trubbig eller spetsig utan något därimellan! Mångsidiga. Går oftast även att putta med. Anpassade för längder ca 50-100 m.

3. Fairway Drivers (FD)

Kontroll & Längd.
Används för långa utkast där det är extra viktigt eller svårt att hålla sig på fairway. Bra kontrol i förhållande till den extra längd man får. Anpassade för längder ca 75-125 m.

4. Distance Drivers (DD)

Maximal längd.
Maximal längd. Drivers är spetsiga, bredrimmade och har en låg profil utformad för att skära luften med så litet luftmotstånd som möjligt och därmed kunna flyga långt. Används för utkast på golfbanan när man vill nå maximal längd. Anpassade för längder från ca 100 m.

Discmania DDX

DDx, en distance driver från Discmania med flightspec 12 6 -1 2. Siffrorna indikerar att det rör sig om en neutral till understabil driver då turn (-1) är under noll. En fade på 2 är relativt lite då fade aldrig kan vara mindre än 0.

3. De fyra flygegenskaperna

Det finns fyra olika parametrar för att beskriva en discs flygegenskaper, dess "personlighet" om man så vill: Speed, Glide, Turn och Fade:

1. Speed (skala 1-15)
Anger hur snabbt discen skär luften. Putters klassar in på speed 1-3, midrange-discar 4-6, fairway-drivers 7-9 och distance drivers 10 och uppåt.

2. Glide (1-7)
Anger hur mycket svävförmåga eller glid en disc har. Discens diameter och kupolhöjd är två faktorer som ökar på glidet.

3. Turn (-5 till +2)
Anger hur stor eller liten benägenhet discen har att vika av åt höger eller vänster i hög fart (alltså i början av flygbanan).

4. Fade
(0-5)
Anger hur stor benägenhet en disc har för att falla av (vänster för högerhänt kastare) i slutet av flygbanan när farten minskar.

Viktigast att tänka på är kanske 'Turn'. En överstabil disc (siffra över 0) går vänster. En understabil disc (siffra under noll) går höger. En stabil disc (0) går rakt. Ju längre du kastar (samt ju mer motvind det är) desto mer drar en disc höger. Tänk dock på att alla discar har 'fade', dvs de faller av åt vänster när de tappar fart – även understabila! (För vänsterhänt gäller samma tänk fast omvänt, dvs en överstabil disc går höger och understabil vänster etc).

Är du nybörjare och/eller inte kastar mer än 70-80 meter är en överstabil disc inte att rekommendera. Detta eftersom den drar för mycket åt vänster. Att den faller av åt vänster beror på att discen inte har tillräckligt med fart för att hållas upprätt. Välj istället en disc på minusskalan. När du är mer erfaren och kastar längre kan du prova överstabila discar.

De flesta turnsskalor utgår från att discarna har kastats ut med rak vinkel i vindstilla förhållanden och inom det längdspann disctypen är ämnad för (se tabell nedan). Detta innbär att om man kastar en understabil driver, säg 70 meter istället för 100 får den en överstabil flykt.

Disctyp Anpassad för
Putt&approach 25-75 m
Midrange 50-100 m
Fairway Driver 75-125 m
Distance Driver 100 m -

4. Under- och överstabil

En golfdisc är antingen understabil, neutral eller överstabil. Enkelt utryckt beskriver dessa termer om discen går höger, rakt eller vänster (för en högerhänt backhandkastare).* Det är i första hand Turn som avgör detta men även Fade spelar in såklart. Ett tips är att räkna ihop Turn + Fade. Blir summan mindre än 0 indikerar det en understabil disc, runt nollan är discen mer neutral och mer än 1 en överstabil.

* är du vänsterhänt eller högerhänt som kastar forehand gäller samma tänk bara att det blir omvänt, dvs understabil disc går vänster och överstabil höger.

5. Vad påverkar hur en disc flyger?

Förutom de tekniska färdigheter man besitter är det mycket spelar in på hur en disc flyger, både yttre och inre faktorer. Särskilt avgörande, förutom själva formen såklart, är hur pass sliten discen är och hur det blåser.

Discegenskaper som påverkar discens flykt:
- Form (och plast)
- Slitenhet
- Vikt

Yttre faktorer som påverkar discens flykt:

- Vindförhållanden
- Rotation och släpp
- Hastighet

Brands

6. Discmärken & Plastserier

Märken: Discgolf kommer ursprungligen från USA och här återfinns många av de ledande tillverkarna, tex Innova, Dynamic Discs och Discraft. Norden är också ett starkt fäste för discgolf. I Sverige finns Latitude 64 och Kastaplast, i finland Discmania, Prodiscus och Westside.

Med ett 50-tal tillverkare över 1000 olika disc-modeller är det lite av en djungel att hitta rätt. Man kan dock trösta sig med att med ett så stort antal modeller är det många som är snarlika. Val av märke beror därför oftast på tillgänglighet, vana eller tycke och smak.

Här hittar du alla märken

Plaster: Disctillverkare har olika plastserier, tillverkade för olika behov och ändamål. Generellt kan man säga att dyrare plaster har bättre slitsyrka och hållbarhet, vilket medför att discen kan behålla sina flygegenskaper längre. Detta är dock inte lika avgörande för tex putters, där även standardplasten är populär och används av många proffsspelare.

Läs mer under Olika plaster

Snabbguide - Rätt disc för nybörjare

1
  Typ Välj en midrange om det räcker med en disc, de är mest mångsidiga. Annars ett set på 3 discar (en putter, en midrange, en driver)
2
  Stabilitet Välj en understabil disc, då dessa är det lättare att kasta rakt. På sidan är understabila discar markerade med 
E
= Easy. För putters går det även bra med 
N
= Neutral
3
  Märke Märke spelar ingen roll.
4
  Plast Standardplast är billig och har ett bra grepp. Det du betalar för om du går upp i plast-kvalitét är framförallt hållbarhet.
5
  Vikt Välj en lite lättare disc, gärna 170 g eller lättare. Lättare discar är mer understabila och har ett bättre glid i låga farter
6
  Färg Färg spelar ingen roll. Något som är lätt att hitta kan vara att föredra!


. Bra discar för nybörjare hittar du här .

“När en boll drömmer, drömmer den om att vara en frisbee.”

Det var Dr. Stancil Johnson, pionjär inom discgolf och medlem i the PDGA Hall Of Fame, som elegant myntade de bevingade orden "When a ball dreams, it dreams it's a Frisbeee". Ja, det finns onekligen ett antal egenskaper en frisbee har som en boll bara kan drömma om:

En frisbee kan skickas iväg för att sedan komma tillbaka som om den vore en boomerang.

En frisbee kan flyga – i alla fall en stund! Världsrekordet i längd är 250 meter.

En frisbee kan man lätt lära sig att kasta så att den svänger två gånger, tex först åt vänster och sedan åt höger under ett och samma kast. Under rätt förutsättningar kan en skicklig spelare faktiskt få en frisbee att svänga tre gånger.

En frisbee kan ligga still på ett lutande underlag, vilket gör att man kan lägga golfhål i kuperad terräng som ger karaktär på ett helt annat sätt än vad som är möjligt i bollgolf.

En frisbee kan rulla, men till skillnad från en boll kan en frisbee rulla med ett större finlir. Man kan till och med rulla en frisbee så att den först rullar rakt och sedan efter tex 80 meter svänger höger.

En frisbee kan kastas upp i luften för att sedan hovra på en höjd och därefter falla rakt ner till marken.

Med egenskaper som dessa är det är inte svårt att förstå fascinationen inför discgolfens alla möjigheter och utmaningar. Det finns alltid en alternativ kastväg. Kanske kan man spara nåt kast..

Frisbees med tryck "When a ball dreams.."

Bonuspoäng på allt du handlar!

Signa upp hos oss och du får bonuspoäng på allt du handlar. För dina poäng kan du köpa rabattkuponger. Läs mer

Contact Us

Telefon

08-653 28 30

0704-94 33 12

News, Stock Updates,
Vouchers and more..

facebook  instagram  youtube
Kundservice

Besöka lagret

Lageröppet:
Mån:  stängt
Tis:  stängt
Ons:  10-17
Tor:  10-17
Fre:  10-15
Lör:  stängt
Sön:  stängt

Adress

Skeberga 200 Hitta till oss
My Account

Mitt konto

Logga in
Skapa konto

-

DISCSPORT x 5

1.  Online sedan 2004
2.  Stort utbud (+25.000 discar)
3.  Snabba leveranser
5.  Bonuspoäng på varje köp

Discsport.se är en discgolfbutik på nätet med huvudlager/lagerbutik 3 mil utanför Uppsala. Vi finns även i Hammarbyhöjden, Stockholm med kontor/mindre butik.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ca en gång i månanden.
Tidigare utskick

Våra Varumärken

Aerobie [US]   Axiom Discs [US]   Bex Sport [SE]   Big Hyzer [US]   Black Jax [US]   Ching [US]   Clash [US]   Crosslap Discs [DE]   Daredevil [CA]   DGA [US]   Disc Player [US]   DiscGator [US]   Discmania [FI]   Discraft [US]   Discsport [SE]   Discwing [UK]   Dog Eat Disc World [US]   Dude [AU]   Dynamic Discs [US]   E-RaY [SE]   Element Discs [US]   Fade Gear [US]   Fossa [US]   Gateway [US]   Gorilla-Boy [US]   Grip Eq [US]   Halti [FI]   HERO DISC [US]   Huk Lab [US]   Hyzer Bombs [US]   Innova [US]   Innova/Discmania []   Jacquard [US]   Kastaplast [SE]   Keen [US]   Latitude 64 [SE]   Legacy Discs [US]   Lightning [US]   Millenium [US]   MVP Disc Sports [US]   MVP/Axiom/Streamline [US]   Nature Valley [US]   Nite Ize [US]   NOCCO [SE]   NutSac [US]   Oak Socks []   PDGA [US]   Phenix [US]   Prodigy [US]   Prodiscus [FI]   Quest [US]   R.I.P. Disc Golf [US]   Revolution [US]   RPM Discs [64]   SFF [SE]   Sickdisc [US]   Skyquest Discs [US]   Snap Discsports [CA]   Spin Jammer [US]   Streamline Discs [US]   Trilogy []   UB Disc Golf [US]   UPA [US]   Upper Park Designs [US]   Vibram [US]   Viking Discs [FI]   Walkstool [SE]   Westside [FI]   Wham-O [US]   Övriga []  

Samport     VISA    VISA   PayPal  Visa Secure